Ma nyílik meg Bánó Endre grafikusművész retró plakátkiállítása

Kultúra

Csütörtökön nyílik meg Bánó Endre grafikusművész retró plakátkiállítása, a képzőművész alkotásait a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában tekinthetik meg az érdeklődők – tájékoztatta a galéria az MTI-t.

Bánó Endre (1922-1992) 1940-ben az Atelier Művészeti és Tervező Műhelyiskolában folytatta tanulmányait, ahol mesterei Beron Gyula, Kolozsvári Sándor, Végh Gusztáv és Orbán Dezső voltak – olvasható a közleményben.

Mint írják, munkássága kiterjedt a tervezőgrafika legkülönbözőbb területeire, a tipográfiától az újságrajzon át az embléma- és plakáttervezésig. Gyakran dolgozott együtt Czeglédi Istvánnal és Gál Mátyással, akikkel kereskedelmi vásárok kiállításgrafikai munkáit készítette. Ő alkotta meg a Népszabadság című napilap grafikusaként az újság fejlécét. Illusztrációkat készített az Ifjúsági Könyvkiadó és a Táncsics Könyvkiadó számos ismeretterjesztő kiadványához, több hazai és külföldi kiállításon is részt vett.

A tárlatot Káldor Katalin grafikusművész nyitja meg, akinek édesapja, Káldor László grafikusművész Bánó Endre pályatársa volt – áll az összegzésben.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük