Karácsony Gergely

Karácsony: új trolibuszok beszerzéséről dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán

Helyi hírek

Új, alacsonypadlós trolibuszok érkezhetnek 2022 végétől Budapestre, a Főváros Közgyűlés jövő szerdán dönthet a járműbeszerzéséről – közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Azt mondta, a tervek szerint 2023 végéig 48 új Solaris trolibuszt biztosítanak a közösségi közlekedés számára.

A főpolgármester emlékeztetett: a fővárosi önkormányzat 2014-ben kötött járművek beszerzésére szerződést, és ennek keretében 48 trolibuszt tudnának vásárolni. A főváros mindent megtett azért, hogy a kormány betartsa az előző városvezetésssel kötött, a járműbeszerzés forrásainak biztosításáról szóló megállapodást, “de a kabinet nem tartja be ezt az ígéretet” – jelentette ki Karácsony Gergely.

Azt kellett mérlegelniük, hogy megpróbálnak minden erejüket megfeszítve forrásokat találni a trolik megvásárlására vagy elengedik a lehetőséget, és ezzel valószínűleg hosszú időre lemondanak a trolibuszpark fejlesztéséről – közölte.

A főváros próbálkozott azzal is, hogy az európai fejlesztési bank hiteléből vásárolják meg ezeket a trolibuszokat, de a lehíváshoz a kormány nem járult hozzá – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, nem mondanak le teljesen erről a lehetőségről.

A főpolgármester kijelentette: azt a döntést hozták, hogy előremenekülnek. Ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a járműbeszerzésről szóló előterjesztést, akkor “belevágunk abba, hogy – lesz, ami lesz – ezeket a trolikat megszerezzük a budapestiek számára” – tette hozzá, megjegyezve: azt remélik, hogy az ehhez szükséges források biztosítását nem fogja akadályozni a következő kormány.

Szólt arról is, már csak egy garanciát lát arra, hogy jövőre ne vonják el az iparűzési adót Budapesttől. Ez pedig az, hogy kormányváltás lesz jövőre – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve ugyanakkor, ezt nem tudják és nem is akarják megvárni, a városnak fejlődnie kell, és így jövő év végétől érkezhetnek az új korszerű trolibuszok.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója közölte, 2023 végére megvalósulhat, hogy a jelenlegi 14 fővárosi trolibuszvonalon már kizárólag alacsonypadlós trolibuszok közlekedjenek.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük